Så gör du din utmattning och hjärntrötthet mindre jobbig
- Mikaela Klingborg
- för 21 timmar sedan
- 4 min läsning
Går dina tankar ständigt till hur trött du är? Känner du hela tiden hur jobbigt det är? Försöker du hela tiden känna efter om du blir värre? Om du blir tröttare, mer hjärntrött, mer yrsel, mer illamående, mer hjärtklappning? Risken finns att du gör dig själv sjukare, och ditt liv och din utmattning ännu jobbigare.
Sensitisering - att tänka sig sjuk
Hjärnan blir bra på det du gör ofta. Om du ofta känner efter och fokuserar på det som är dåligt kommer din hjärna bli superbra på att känna minsta lilla dåliga. Den kommer också bli väldigt bra på att förstora upp det. Det här kallas för sensitisering, att man har gjort sig själv känsligare, sensitive.
Negativa tankar och känslor är en del i det som stressar din hjärna och ditt nervsystem, sätter hjärnan i beredskapsläge och nervsystemet i flyktläge. Ju mer sensitiserad du blir, desto mer och oftare sätter du dig själv i flyktläge, ju mer symptom får du och det blir en negativ spiral.
Att lära kroppen känna det positiva igen
Om du istället ofta känner efter vad som känns bra kommer hjärnan bli bra på att känna att det känns bra. Dessutom går lugn och ro-systemet igång och sänker stressen när vi njuter. Och vi skapar trygghet i hjärnan, vilket minskar beredskapsläget och det som triggar hjärntrötthet och smärta.
Många av oss har svårt att hålla hur många tankar i huvudet samtidigt, så när vi tänker sköna tankar får ”de dåliga” inte lika mycket plats.
Det handlar inte om stora saker. Jag älskar till exempel att duscha riktigt, riktigt varmt. På gymmet där jag tränar har de en dusch där man kan få mycket varmare vatten än vad min miljövänliga varmvattenberedare klarar av, och högre tryck än mitt snålspolande duschmunstycke.
Så när jag var sjuk tog jag mig till gymmet och ställde mig i duschen. Där maxade jag värmen och satte strålen mot halspulsådern. Sen stod jag och verkligen kände det varma vattnet rinna över kroppen, värma mig och få mig att slappna av. Jag verkligen fokuserade på känslan av vattnet som rann, hela vägen från halsen och ner till tårna.
En annan sak jag verkligen älskar, som jag är beroende av, är att vara ute, helst i solsken. En av de saker jag verkligen uppskattade när jag var sjukskriven, och som på sätt och vis fick mig att uppskatta min sjukskrivning, det var att jag kunde vara ute även på vardagar.
Fokusera på det du faktiskt njuter av. Det handlar alltså inte om att ljuga för dig själv och säga att du mår bra, när du inte mår bra. Det handlar om att byta perspektiv.
Så när du känner solen mot kinden, det varma vattnet i badet, den friska luften när du är ute, eller en riktigt god kladdkaka, NJUT! Ta en stund och bara fokusera på hur härligt det är. Försök beskriv för dig själv med flera meningar varför det är så skönt.
Och det här låter ju så himla enkelt, men det är det verkligen inte. Jag vet. Ingen orkar njuta av allt hela tiden, men försök de tillfällen det går.
Övning 1 för att bryta tankebanorna
Ta din ena hand och stryk med handflatan mot din andra arm. Känn efter hur det känns. Försök beskriv känslan för dig själv.
Prova att stryka med olika tryck och olika tempo. Försök beskriv skillnaden.
Prova att stryka med fingertopparna istället och beskriv den känslan.
Cirkla med fingertopparna istället.
Det här är ingen magisk övning som du behöver göra tio gånger om dagen för att bli frisk, men det du just nu gjorde var att ge din hjärna en paus från fokuset på din sjukdom, en chans att sänka stressnivån i hjärnan och nervsystemet. En paus för att börja kunna läka. Om du gillade det, fortsätt göra den här övningen. Om du inte gillar den, gör något annat du njuter av.
Övning 2 - minns det positiva
Förutom att njuta i stunden kan du förstärka effekten genom att minnas det senare. Varje kväll, både nu och när jag var sjuk, skriver jag ner vad jag har tyckt var skönt, vad som har gjort mig glad, vad som har gett mig energi och vad jag har klarat bra. Jag skriver helt enkelt ner allt som hade varit bra under dagen.
Ta fram papper och penna och svara på följande frågor
Vad har känts skönt idag?
Vad har fått dig att må bra?
Vad har gjort dig glad?
Vad har gett dig energi, eller i alla fall inte gjort dig tröttare?
Ett annat sätt att minnas är att ta bilder. När jag såg vackra saker tog jag bild på det. Det kunde vara en söt humla i en fin blomma, ett grönkålsblad med frost, ett rött höstlöv med dagg, en snöklädd fjälltopp. Det kan kännas fånigt, men för varje sekund jag ägnade mig åt mitt lilla projekt och som jag tittade på det i efterhand, fick hjärnan fokusera på det positiva och släppa stressen. Och det gjorde skillnad på lång sikt.
Så min sista uppgift till dig är någon gång idag fota något som du tycker är vackert, och sen titta på det i efterhand.
Testa i en vecka eller två och berätta gärna för mig hur det går!
Comments