Hjärntrötthet är lite knepigt. Du känner dig helt dränerad av trötthet, men det sitter egentligen i hjärnan och inte i kroppen. Motivationen att träna kommer vara borta.
Jag tränade under hela min hjärntrötthet. Även när jag var så borta i huvudet att jag inte längre kom ihåg hur jag lagade havregrynsgröt.
Du tränar inte för prestation
Styrketräning med hjärntrötthet handlar inte om att maxa och prestera. Även om det är hjärnan och inte kroppen som är trött. Krav sliter på hjärnan, och hård träning sliter därför på hjärnan. Det är snarare underhållsträning. Du tränar för att behålla det du har.
Det kan kännas psykiskt jobbigt. Om du som jag är en person som tränar för att bli bättre är det frustrerande att inte kunna bli bättre. Undran över hur mycket av min fysiska förmåga jag skulle tappa skapade stress och oro hos mig. Jag hade jobbat så hårt i så många år för att komma dit jag var innan jag gick in i väggen, skulle jag tappa allt nu?
Men du kan vara lugn. Våra kroppar är så himla fantastiska, och de har en förmåga att komma tillbaka och läka som är helt otrolig (även om det inte känns så nu). Jag underhållstränade under mer än ett år, och sen tog det mindre än ett år att komma tillbaka.
Ja, det är en lång tid, men det tog 15 år från att jag började träna tills jag var där jag var innan utbrändheten. I det perspektivet är 1 år väldigt fort. Och det gick fortare att komma tillbaka än tiden jag var sjuk. Så ha hopp!
Att slippa tänka
Jag upptäckte att det var lättare att träna när jag inte behövde tänka själv och bestämma vad jag skulle träna för något. Så jag skaffade en digital pilatestjänst och så slog jag bara på en video och följde. Så fick det bli som det blev. Ibland jobbigt, ibland lätt. Ibland mycket stretch, ibland mer mage än rygg.
Jag upplevde alltid att min hjärntrötthet blev mycket bättre av detta. Jag koncentrerade mig så mycket på att följa med i vad jag skulle göra, så det var som att hjärnan glömde att jag skulle vara hjärntrött.
Träna med vikter
Jag styrketränade med vikter också, men mycket lättare än innan jag blev sjuk. Jag körde lite olika upplägg.
I början följde jag mitt vanliga program men minskade vikterna och körde bara 10 repetitioner, ett set (en omgång) av alla övningar. Innan körde jag 3x10, nu körde jag 1x10.
Sen provade jag att köra många repetitioner istället, kanske 1x15, eller 1x20. Då tyckte jag att jag var så stark att jag kunde gå över till att köra två omgångar. Så småningom kunde jag köra 3x10 eller 5x6 eller vad jag nu var sugen på.
Jag hade rätt lång vila emellan. I början blev jag inte ens svettig eller trött när jag tränade. Det var mest en skön känsla. Jag fick röra lite på mig helt enkelt. Med tiden kortade jag vilan och tillät mig att bli trött, svettig och andfådd.
Det enda jag tog det lugnt med var marklyft. Det gjorde jag inte under utbrändheten. Det är så mentalt jobbigt att ladda för de där riktigt tunga lyften, så jag orkade inte, helt enkelt. Men nu ska tilläggas att marklyft inte är något jag älskar, jag tycker alltid det är mentalt jobbigare än andra övningar. Om du älskar marklyft tror jag att du kan göra det. Det är ju det som är roligt som får oss att må bra :)
Jag tog det också lite lugnare med vikterna i benövningarna. Jag brukar normalt köra rätt hårt, men tyckte att jag kunde vänta med att köra enbensböj (pistol squat) och tunga vikter i utfallen.
Jämför dig inte med ditt tidigare jag
Du kommer inte kunna lyfta lika tungt, lika ofta eller lika många repetitioner. Det måste få vara okej. Du kommer bara må dåligt om du jämför dig, fokuserar på hur mycket du har tappat och hur lång tid det kommer att komma tillbaka.
Kroppen kommer tillbaka fortare än du tror. Jag var sjuk i ett år, och i perioder var min träning verkligen långt från den nivån jag var van vid. Men när jag väl blev frisk gick det oväntat fort att komma tillbaka.
Det enda som varit lite eftersläp på har varit marklyft och riktigt jobbiga intervaller. Men det kan ju också bero på att de övningarna är så jobbiga att jag dragit mig för att göra dem. Och det är svårt att bli bra på det man inte övar på 😉
Comments