Smärta är en vanlig signal när kroppen vill säga att det är för mycket. Men hur vet du att det är stress och inte är något som är trasigt?
Jag har tidigare skrivit om att smärta kan skapas av hjärnan när vi har för mycket stress, press och oro i våra liv. Men hur vet man att smärtan kommer från huvudet?
Den här checklistan används inom Pain Reprocession Therapy för att avgöra om smärtan går att läka utan medicin, ingrepp eller rehab. Ibland rör det sig om en kombination, något är trasigt och gör ont, men stress, press och oro förvärrar smärtan. Då kan du minska smärtan genom att minska stressen, pressen och oron i ditt liv.
Checklista för stressrelaterad smärta
Smärtan kom från ingenstans, eller finns kvar efter att den ursprungliga skadan har läkt eller borde ha läkt.
Smärtan kom, eller förvärras, när du utsätts för stress eller jobbiga situationer.
Smärtan är inkonsekvent, till exempel att du får ont av att sitta ibland eller på en viss typ av stolar.
Du har smärta på flera ställen i kroppen. Såvida du inte har till exempel multipel skleros är det ytterst osannolikt att du har fysiska skador på fyra eller fem ställen samtidigt.
Smärtan flyttar på sig eller sprider sig.
Smärtan är symmetrisk, till exempel i båda handlederna eller båda armbågarna.
Smärtan triggas av saker som inte har med kroppen att göra, till exempel vädret, tid på dagen eller ljud.
Smärtan kommer med fördröjning. Du känner inget under tiden du till exempel tränar, men alltid efteråt.
Läkaren kan inte förklara din smärta.
Barndomstrauman eller osäkra förhållanden under uppväxten ökar sannolikheten för kronisk smärta.
Personlighetsdrag som perfektionism, oro, att försöka vara alla till lags eller ta hand om alla andra ökar sannolikheten för kronisk smärta.
Den första punkten kan vara lite klurig. Vi människor har en förmåga att försöka hitta orsakssamband även när det inte finns något. Därför vill vi gärna se en orsak till smärtan, även om den egentligen kom från ingenstans. Vi kopplar det till att vi tränade dagen innan och tror att vi kanske gjorde något fel och därför gick sönder, trots att vi har tränat massor av gånger innan utan att få ont. Eller så lyfte vi något, eller klippte gräset. Om du gjorde något du har gjort förut utan smärta, är det förmodligen inte orsaken till smärtan. Smärtan kom från ingenstans.
Så använder jag checklistan
Om jag tittar på de gånger jag har fått ont kan det se ut så här
Smärtan har ofta kommit från ingenstans, men jag har, tills jag lärde mig det här, alltid försökt hitta en orsak. Att jag tränar för hårt generellt, att jag gör för många utfall, att jag åkte skidor.
Ofta hör den här ihop med att smärtan kommer med fördröjning. Jag hävdar att smärtan kommer från något jag gjort en eller två dagar tidigare.
Min smärta kommer alltid när det är stressigt eller när jag lägger för höga krav på mig själv, oavsett om stressen är orsakad av roliga saker eller jobbiga saker. Det här är några av de situationer jag fått ont
när jag ville bli sjukskriven för trötthet, men läkaren inte trodde på mig
när jag blev uppsagd på dagen i ett mardrömslikt konsultuppdrag
när jag var arbetslös
när jag köpte hus för första gången
när jag planerade mitt bröllop med tillhörande månadslång bröllopsresa
när jag har haft för mycket på jobbet
när jag kom tillbaka från min sjukskrivning och kände att livet jag levde innan inte stämde överens med den jag är nu
när jag ska ha familj eller vänner boende hos mig och jag sätter upp krav på mig själv om att det ska vara toppenstädat, hemlagad, avancerad mat, fantastiska aktiviteter osv.
Min smärta har ibland fått en fysisk förklaring, ibland inte. De gånger jag åkt in till akuten med fruktansvärda magsmärtor har de aldrig hittat något, trots att jag trott att jag skulle dö av smärtan.
När jag gått till sjukgymnast har de oftast varit bättre på att ge en förklaring, till exempel en svag eller inaktiv rumpmuskel. (En gång väldigt finkänsligt sagt genom att jämföra min rumpa med en tvättsvamp. Det gav rätt mycket komplex och kroppsfixering kan jag säga.)
Senare läste jag forskning som hävdade att hela teorin om inaktiva rumpmuskler är felaktig, så det var nog aldrig en inaktiv rumpmuskel som var problemet ens då.
Men ibland har till och med sjukgymnasten gått bet. Jag kom till exempel in med fruktansvärda ryggsmärtor och trodde att det var efter att ha åkt lite längdskidor, vilket generellt sätt är en fantastiskt bra övning mot just ryggont. Jag kom in med smärtor i ena sidan av bröstkorgen och hävdade att jag hade sträckt en revbensmuskel av att träna armarna. I båda fallen hävdade de att det var omöjligt att få ont av det.
Ett annat exempel är när jag har haft ont, men det inte gjort mer ont av att röra mig, oavsett hur jag rör mig. Är en muskel eller led trasig kommer det finnas en viss vinkel som är extra smärtsam. Det är genom att be dig göra de rörelserna som sjukgymnasten vet var du är trasig. Jag kunde göra alla testen utan att få mer ont.
Numera har jag som tur är en väldigt bra sjukgymnast. De senaste åren har hon varje gång jag kommit in konstaterat att inget är trasigt, att det är stress och att jag behöver jobba på mitt liv och inte min kropp. Så det finns sjukgymnaster som har koll på detta :)
Beredskapsläget behåller smärtan
Stressrelaterad smärta finns ofta kvar så länge du har det stressigt. Men om man blir rädd eller orolig för sin smärta kan smärtan finnas kvar ännu längre. Det kallas smärta-rädsla-loopen.
Smärta skapar oro för att något är trasigt, eller att man måste begränsa sig på grund av smärtan
Oron försätter hjärnan i beredskapsläge, vilket skapar mer smärta
Vilket skapar mer oro
Vilket skapar mer smärta.
Studier visar att ju räddare du är för smärtan, eller ju mer du fokuserar på den och anpassar ditt liv efter den, desto större sannolikhet är det att smärtan består. Det gäller inte bara rädsla. Ilska, oro, frustration, desperation eller andra starka känslor förknippade till smärtan försätter också hjärnan i beredskapsläge.
För att läka stressrelaterad smärta måste vi komma över de känslor som försätter hjärnan i beredskapsläge. Vi måste ändra vårt liv bort från det som orsakar smärta. Och vi måste sluta oroa oss för vår smärta, fokusera på den och begränsa oss efter den. Vilket är lättare sagt än gjort. Jag har beskrivit hur man kan minska oron i inlägget Läk genom att trygga kroppen.
Comments