Min frisk-dagbok var ett sätt att kartlägga vad jag mådde bra av, fokusera på det som kändes bra och skriva av mig mina tankar. Jag använder den fortfarande.
Jag skriver först lite om dagen, mina tankar, hur jag mått och vad jag gjort.
Efter att ha skrivit av mig svarar jag på några frågor
Vad har känts bra idag?
Vad har gjort mig glad?
Vad har gett mig energi?
Vad har jag klarat galant?
Vad var dagens goda gärning?
Sedan är det också en lista på mina må bra-rutiner, som jag kryssar av alla som jag gjort.
Skrivande – en terapeutisk metod
Det finns massor av forskning som visar att det är bra att skriva ner sina tankar. När man bara tänker fastnar man lätt i cirklar, upprepar samma oro eller tanke om och om igen. Det är lätt att problemen verkar oöverstigliga.
När man skriver ner det på papper kommer man förbi det där cirklandet, och plötsligt verkar det inte problemen så stora längre. Skrivande var en av metoderna jag använde som funkade bra på mig. (Man kan prata in på film eller diktafon om man inte gillar att skriva.)
Må bra av att se det bra
Det finns också forskning på att man mår bättre genom att fokusera på att må bra. Det var också en av de metoder som funkade bra på mig. (Du kan läsa mer i mitt inlägg Se det som är bra)
Att skriva vad som får mig att må bra gör också att jag kan se vad jag ska ha mer av i mitt liv. Utifrån det har jag sedan byggt de rutiner, som jag också kryssar i.
Det här är inte en prestationsdagbok. När jag svarar på frågan vad jag klarat galant var svaret fyllt av kravlöshet, inte prestation. Det kunde vara att jag lät bli att svara på ett samtal jag inte orkade ta, sa nej till en aktivitet, lade mig på soffan och sov när jag var trött, eller lyckades ta mig till biblioteket och låna nya böcker.
Det ska inte vara saker som att man har lyckats följa någon diet, träna hårt, städa hela huset innan man får gäster eller liknande prestationskrav.
Samma sak med rutinerna. Om jag inte har gjort någon rutin är det ingenting med det. Jag straffar inte mig själv mentalt för att jag ”misslyckats”.
Gör gott – må gott
Det finns forskning på att man mår bättre av att göra bra saker för andra. Jag började inte göra bra saker som en del i mitt tillfrisknande. Men jag började skriva ner det.
För mig är det viktigt att försöka bidra till en bättre värld, men jag hade konstant dåligt samvete för att jag aldrig gjorde tillräckligt. Jag menar, som världen ser ut kan man ju göra hur mycket som helst. Och dåligt samvete stressar hjärnan.
Att skriva ner vad jag gjorde varje dag var ett sätt att slippa mina egna skuldkänslor. Det var inga världsomvälvande saker. Det är saker som att ringa någon jag visste behövde ett samtal, att plocka upp skräp på promenaden och slänga, att jag skänkt pengar eller lagt tid på att jobba ideellt.
Comments