Att logga under dagen vad som ger dig energi och vad som tar energi kan vara ett bra sätt att förstå hur du kan bli bättre. Det är en förutsättning för att du ska kunna börja med pacing, en av metoderna mot hjärntrötthet.
Eftersom vi alla är olika är det inte säkert att det som gör mig trött gör dig trött, eller att det som ger mig energi ger dig energi. Därför är det bättre att försöka förstå sig själv än att följa listor på Instagram.
Många hjärntrötta upplever till exempel läsning som för krävande, medan det är en av mina bästa återhämtningsstrategier. Genom att kartlägga dina dagar kan du hitta vad du kan undvika och vad du ska göra mer av.
Så energiloggar du
Min energilogg är två kolumner, en för vad som ger energi och en för vad som tar. Där fyller jag helt enkelt i vad som har gett energi under dagen och vad som har tagit. Det kan se ut så här
Ger energi
Träna pilates
Läsa bok
Påta i trädgården
Promenad med min man
Tupplur
Lyssna på musik
Tar energi
Krångla med sjukintyg och f-kassan
Beställa nya löparskor på nätet
Prata i telefon med kompis
Handla
Efter ett tag ser du ett mönster, där vissa saker ger energi och andra tar. För mig blev det tydligt att lugn träning och att vara ute gav energi, medan social interaktion och saker som kräver dator tog energi.
Det gör att jag visste att hur gärna jag än ville träffa vänner så måste jag vara medveten om att jag inte kan ses hur länge som helst, och jag behöver tid för återhämtning efteråt om jag inte ska köra mig själv i botten. Jag valde också att låta min man hjälpa mig att handla, både i butik och på nätet, för att avlasta min hjärna.
Gör mer av det som ger energi
Energiloggen hjälpte mig att se vad var bra för mig. Jag hade otroligt många dagar då jag tyckte att kroppen sa att jag bara skulle ligga i soffan och tycka synd om mig själv. Men med energiloggen hade jag svart på vitt att jag skulle må mycket bättre om jag gick ut i trädgården eller tränade pilates.
Vissa dagar när allt var riktigt jäkligt behövde jag gå igenom hela listan. Jag läste, tränade pilates, påtade i trädgården, tog en tupplur och lyssnade på musik. Efter 4 eller 5 timmar med återhämtande aktiviteter mådde jag alltid bättre.
Begränsa dig inte för mycket
Ibland kan man behöva vara lite försiktig med minuslistan. Den kan lätt bli en självuppfyllande profetia. Du kan bli trött av något även om det egentligen inte var just det som var problemet. Du kanske hade en allmänt jobbig dag, och plötsligt tog energin slut när du lyssnade på podd.
Om du därefter alltid är orolig och rädd när du lyssnar på podd och tror att du kommer bli sämre, då kommer du bli sämre. Du kommer då begränsa dig mer och mer, ju fler saker som hamnar på listan. Ditt liv kommer bli betydligt sämre, och faktum är att låg livskvalitet i sig gör dig sämre.
Det var det som hände mig. 3 månader efter min sjukskrivning var jag mycket sjukare än när jag blev sjukskriven. Jag begränsade mig och oroade mig i en nedåtgående spiral tills det inte fanns någon förmåga kvar.
Om något hamnar på minuslistan någon enstaka gång behöver du förmodligen inte oroa dig. Först om det hamnar där flera gånger kan du se ett mönster och fundera på om du kan anpassa aktiviteten.
När inget gör dig pigg
I början av min utbrändhet, och när jag har riktigt jobbiga bakslag, fanns inget att skriva på plus. Inget gav mig energi, jag var bara så otroligt trött oavsett vad jag gjorde. Då skrev jag vad som gav mig en bra känsla istället. Jag kanske inte blev piggare av att lyssna på musik, men det gav mig en positiv känsla. Jag kanske inte blev piggare av att sitta i trädgården och lyssna på fåglarna, men jag blev gladare.
Även det som gör dig glad är återhämtande, även om du inte känner det i stunden. Det är för att saker som får dig att känna dig glad och trygg får ditt lugn- och ro-system att bli starkare och ditt stressystem att bli mindre aktivt. Genom att fortsätta göra det som får dig att må bra kommer du sakta bli bättre.
Comments