Att skriva är en fantastisk metod för att minska utmattning. Så här använde jag skrivande för att läka min utbrändhet, hjärntrötthet och stressrelaterade smärta.
Jag har alltid älskat att skriva och har skrivit dagbok hela mitt liv. När jag legat vaken med oro har det alltid hjälpt att skriva av mig. När man gör det mer systematiskt i syfte att må bättre kallas det terapeutiskt skrivande. Det finns mycket forskning som visar att det hjälper. Om du inte gillar att skriva kan du prata in på en diktafon istället.
Så fungerar terapeutiskt skrivande
Anledningen till att det fungerar är att det är två olika delar av hjärnan som tänker ord och som formar ord genom tal eller skrift. Enkelt förklarat är det den känslomässiga delen av hjärnan som tänker ord. Den som inte är logisk, utan tycker att det finns ett solklart samband mellan att du inte svarade på ett mejl idag och att du kommer få sparken imorgon.
Den delen du formar ord med är mer rationell. Den ser att det saknas några steg i resonemanget, som arbetslagstiftning, kollektivavtal, fackförbund och såna saker. När du börjar skriva visar det sig att dina mentala monster under sängen bara är dammråttor.
Att skriva är också ett bra sätt att komma vidare i tanken, att undersöka hur du egentligen tänker och känner inför något. Tankarna hoppar så lätt och så fort att du kanske bara kommer till att något känns fel, sen kommer du på att du måste boka tvättstugan och sen planerar du kvällens middag. Känslan som blir kvar hos dig är att något är fel och olösligt.
När du skriver får du mer fokus och kan gräva lite djupare i dina egna tankar. Som en terapeut, fast du slipper prata med någon annan. Och då kan du kanske se både att felet inte är så stort och att det går att lösa.
Så gör du
Det finns lite olika sätt att jobba med terapeutiskt skrivande. Det finns inget rätt eller fel, bättre eller sämre. Ett bra sätt att börja kan vara att välja ut ett eller flera ämnen att skriva om. Ämnen kan till exempel vara
Jobb
Partner
Föräldrar
Barn
Vänner
Intressen
Relationer
Din kropp
Mat
Träning
Sömn
Skriv sedan ner
Vad känner du inför den personen eller det ämnet
Varför?
Finns det fog för det du känner? Om du till exempel känner att du måste göra något, måste du verkligen det, kommer det verkligen bli negativa konsekvenser annars?
Hur vill du känna?
Finns det nånting du kan komma på som kan ta dig lite närmare dit?
Annat relaterat eller icke-relaterat, som du känner för att skriva. Det finns inga rätt eller fel!
Bry dig inte om att det ska låta vettigt eller att det ska vara korrekt stavning eller svenska. Ingen kommer läsa detta. Bara skriv allt som kommer.
Målet är inte att hitta svaret, varken på varför du känner som du gör eller vad du ska göra. Kanske skriver du inte nånting alls om de punkter jag ställde upp. Det är okej. Målet är att bli medveten. Svaret kommer med tiden, men det kan inte komma om du inte vet vad som är problemet.
Ofta går vi omkring med obehagskänslor eller till och med ångest inför något. Vi känner starkt, men vet inte riktigt varför vi känner som vi gör. Skrivande kan vara ett sätt att komma fram till varför.
Ibland försvinner känslorna bara vi vet varför vi känner som vi gör, för att vi när vi börjar skriva inser att eventuella rädslor är obefogade. Ibland försvinner de bara för att vi får uttrycka dem och kan gå vidare. Ibland ser vi att vi behöver göra något.
Censurera inget
Det är viktigt att du vågar skriva fritt, även om det kommer saker som du egentligen inte vill erkänna. Det är därför skrivande kan fungera bättre än terapi med en person. Du kan erkänna allt utan att riskera att någon dömer dig. Gör det på ett dokument på datorn och stäng utan att spara.
Och när jag säger skriva fritt så menar jag verkligen det. Jag vet en som skrev att hon hatade sina barn. Efter en stunds skrivande kom hon fram till att hon inte hatade sina barn, utan att hon hatade det liv som blivit efter att hon fick barn. Ibland behöver man skriva något som man själv tycker är helt oacceptabelt, för att kunna nysta i det och komma fram till något annat.
Och ibland kanske det man kommer fram till är helt oacceptabelt. Men det är ju först när man känner till det som man kan börja jobba på att ändra sig, eller hur?
Så har jag jobbat med terapeutiskt skrivande
Jag har nog skrivit om alla ämnen som finns att skriva om, både stort och litet. Det är inte för att jag har problem med alla områden i livet, utan för att det är ett skönt sätt att reflektera. De flesta av mina blogginlägg är grundade i att jag har skrivit av mig om något.
Det är så lätt att livet bara blir. Genom att stanna upp och skriva om mitt jobb och mina vänner, till exempel, kan jag se sånt som inte är ett problem än, men som skaver och som kommer kunna bli ett problem framöver. Eller så kommer jag fram till att det inte är några problem, utan bara att jag är så himla tacksam för allt bra som finns.
Jag har också behövt skriva om allt jag lärt mig för att bli frisk. Ibland har jag skrivit om något jag läst och kommit fram till att jag inte håller med, att det inte passar mig. Ibland har jag skrivit och insett att det finns en sida av mig jag inte kände till innan, som jag behöver hantera på något sätt. Ibland har jag skrivit och kommit fram till något helt annat.
Som sagt, det finns inget rätt eller fel. Slå på datorn, diktafonen eller skaffa dig en fin anteckningsbok och en fin penna om du hellre vill det. Låt det flöda och se vad som händer. Lycka till!
Comments