3 verktyg för att lindra utbrändhet och hjärntrötthet
- Mikaela Klingborg
- 9 mars
- 5 min läsning
Uppdaterat: 11 mars
Har du nått en platå, eller känner du att de behandlingar du får inte hjälper så mycket?
När jag var sjuk gjorde en del behandlingar mig faktiskt sämre. När jag lärde mig om hjärnan och nervsystemet, lärde jag mig också hur jag kunde anpassa min återhämtning, så att jag kunde göra det som faktiskt lindrade stress för mig och gav mig energi.
Varför kan man bli utmattad av behandling mot utbrändhet?
Studier om nervsystemet visar att det inte är själva aktiviteten i sig som gör dig bättre eller sämre, utan hur du känner kring den. Något som känns bra och ger dig glädje kommer att lugna ditt nervsystem och minska dina symtom. Något som känns dåligt – kommer att göra dig sämre.
Till exempel, rädsla, ilska och frustration är alla känslor som gör att din hjärna går in i hög beredskap, stressar nervsystemet och gör allt värre. Om du blev utbränd för att du hade ett kaotiskt, frustrerande jobb, kommer att gå tillbaka till jobbet som en återhämtningsmetod att misslyckas. Precis som det gjorde för mig. Om du är en person som inte gillar att prata om ditt privatliv, är samtalsterapi en dålig idé. Vilket var fallet för mig.
Så jag bestämde mig för att hitta andra sätt att läka. Och jag hittade en hel del forskning om andra metoder som passade mig mycket bättre. De tre metoderna är
Terapeutiskt skrivande
Medvetna, långsamma rörelser
Att känna det positiva
Skriv bort stress, utmattning och hjärntrötthet
Det finns mycket forskning som visar att skrivande hjälper vid mental ohälsa. Det beror på att när vi tänker använder vi bara den emotionella delen av hjärnan. När vi skriver använder vi den rationella delen av hjärnan för att forma bokstäverna och meningarna. När vi skriver filtreras våra känslobaserade tankar genom den rationella delen av hjärnan, och vi upptäcker att problemet inte är ett problem, eller att vi drog förhastade slutsatser när vi tänkte.
Till exempel, om jag får ett bakslag i min läkning kan jag tänka att jag aldrig kommer att komma tillbaka till livet igen, att jag kommer att vara sjuk resten av mitt liv. När jag skriver ner det inser jag att, såvitt jag vet, ingen har blivit utbränd till döden, och ett par dagar med ett bakslag är långt ifrån att vara sjuk resten av mitt liv. Jag menar, jag hoppas att jag har åtminstone 35 år kvar.
En annan anledning till att skrivande fungerar är att man kommer förbi den där loopen. När man bara tänker är det lätt att fastna i en loop och tänka samma tanke om och om igen. Att skriva hjälper till att bryta den cykeln. Man kan inte bara skriva samma mening om och om igen, men man kan tänka samma mening om och om igen.
Skrivande tvingar dig att gå framåt i ditt tänkande och att skriva vad som kommer härnäst. Och när vi bryter den loopen inser vi ofta att det enorma monstret under sängen bara var en dammråtta.
Du kan skriva om dina känslor, dina tankar eller vad du har gjort idag. Du kan skriva mer strukturerat och göra speciella övningar som är utformade för skrivterapi.
Några vanliga tankemönster, som jag försöker vara uppmärksam på och ändra, är:
Allt-eller-inget-tänkande: Att se situationer i absoluta termer, som att städning är attdammsuga, skura, göra badrummen och damma. Om jag inte gör allt, städar jag inte. Att bara göra badrummen är inte städning.
Katastroftänkande: Att alltid föreställa sig det värsta som kan hända i varje situation.
Nedvärdering av det positiva: Att ignorera eller nedvärdera de bra saker som händer dig. Till exempel kan jag ha flera tecken på återhämtning, men jag ignorerar dem eller ser dem som undantag.
"Borde"-påståenden: Det konstiga med att bara sätta ett "borde" i sina krav, som att jag borde damma möblerna två gånger i veckan. Varför? Det finns ingen regel eller vetenskap som säger att jag behöver göra det, och det finns inga konsekvenser om jag inte gör det. Det är bara en idé jag har fått någonstans, sedan satt ordet borde framför, och plötsligt har jag ett krav på mig själv och mår dåligt om jag inte gör det.
Sänk stressnivån med pilates
När jag blev sjuk ville jag fortsätta min träning, men när jag sprang eller styrketränade jämförde jag mig bara med mitt friska jag och kände att jag misslyckades med att inte kunna springa lika fort, lika långt eller lyfta lika tungt. Jag började med pilates, och det var magi. Efter 15 till 30 minuters kände jag mig alltid bättre. Jag kände att min hjärntrötthet försvann eller åtminstone lättade, och den höll sig borta så länge jag fortsatte, och en tid efteråt också.
Forskning visar att långsamma rörelser, där man tänker på det man gör, aktiverar kroppens lugn och ro system, samt hjärnans känsla av trygghet. Om du blev jagad av ett lejon skulle du inte röra dig långsamt, eller hur? Därför "lurar" långsamma rörelser kroppen till ett lugnt tillstånd. Och med ett lugnt nervsystem sänker hjärnan beredskapsläget och lindrar symtom som smärta och hjärntrötthet.
Det är också bevisat att om du har svårt med mentala avslappningstekniker, som att tänka dig till avslappning eller meditation, kan långsamma, medvetna rörelser hjälpa dig att uppnå samma sinnestillstånd. När kroppen blir lugn och avslappnad, blir hjärnan också lugn och avslappnad.
Vill du veta hur du kan träna pilates med utmattning eller hjärntrötthet har jag gjort pilatespass som du kan prova. Det är de pass jag själv gjorde när jag var sjuk.
Känn det som är bra
Att lägga märke till det som faktiskt är bra (på riktigt, inte att ljuga för sig själv) är ett sätt att jämna ut balansen mellan de bra och dåliga känslorna och tankarna.
Man blir bra på det man övar på, oavsett om det är att spela fotboll, se det negativa eller se det positiva.
Varje gång du gör något bildas kopplingar i din hjärna. Föreställ dig att du går över en gräsmatta en gång – det kommer inte att lämna ett märke. Men om du går samma väg flera gånger bildas en stig, och du kommer sannolikt att ta det spåret även när du går någon annanstans, eftersom det är lättare än att gå genom gräset. Det är så hjärnan fungerar också.
Ju mer du fokuserar på det som faktiskt är bra i ditt liv, desto lättare blir det att se det positiva. Och ju mer tid du tillbringar med att känna positiva känslor, desto mindre tid har din hjärna att känna de negativa känslorna. Detta kommer att minska beredskapsläget i din hjärna, lugna ditt nervsystem och minska dina symtom.
Det här handlar inte om stora saker utan små saker varje dag som. Det kan vara värme, som att ta en varm dusch eller krypa ihop framför en brasa. Det kan vara ljus, som att njuta av solskenet.
När jag gjorde något som kändes bra, gjorde jag en poäng av att pausa och fokusera på hur underbart det kändes. Jag beskrev upplevelsen för mig själv i detalj, ibland till och med skrev ner det.
Nu är det din tur
Skriv ner 3 saker som har känts bra idag, som du njöt av. Försök att beskriva hur det kändes och varför det kändes bra. Ju mer du skriver, desto bättre. Förändring sker inte över en natt, men om du fortsätter med detta varje dag kommer din hjärna och nervsystem känna sig säkrare och därmed minska dina symptom.
Commentaires