2 verktyg som minskar min hjärntrötthet i vardagen
- Mikaela Klingborg
- för 6 dagar sedan
- 5 min läsning
Har du någonsin varit i ett behov av att fatta ett beslut, men så hjärntrött att beslutet känns omöjligt att fatta? Kanske stått framför tandkrämen på Ica, oförmögen att välja en av alla alternativ? Eller tittat på din att göra-lista, oförmögen att välja vad du ska börja med? För att inte tala om beslutet vad du ska äta till middag. Eller har du aktiviteter som du vet att du borde göra för att må bra, men bara att göra dem känns omöjligt?
Här delar jag 2 verktyg som jag använder för att minska min hjärntrötthet i de där vardagssituationerna. 2 verktyg som gör vardagslivet enklare och mer fungerande.
Minska beslutsutmattning med färre beslut
När jag var hjärntrött insåg jag att jag inte kunde leva som vanligt längre. Att fatta beslut om vad jag skulle äta, vad jag skulle handla och när jag skulle gå med soporna blev en för stor påfrestning. Det gick inte längre.
Inom psykologin kallas detta beslutsutmattning. Varje beslut vi tar kräver energi och viljestyrka. Ju fler beslut vi tar, desto mer energi går åt, och till slut finns det inte någon energi kvar. Som frisk är det klassiska exemplet att när man kommer hem från jobbet och har fixat middagen så blir man sittande i soffan, trots att man hade lovat sig att gå och träna. När vi är sjuka klarar vi oss sällan ända till kvällen, vår utmattning och hjärntrötthet kommer tidigare än så.
Det jag gjorde för att minska beslutsutmattningen var att jag schemalade mina dagar, min mat och i princip allt annat jag behövde besluta. Jag upplevde att det blev så mycket enklare då och att hjärntröttheten minskade.
Jag gjorde också en matsedel för fem veckor, som jag fortfarande följer. Jag bestämde också vad och när jag ska träna och promenera. Det blev sån stor belastning att hela tiden fundera på om jag skulle promenera först och gå till gymmet sen, eller promenera om tio minuter och inte gå till gymmet alls.
När det kom till pilates, promenera och skriva i min friskdagbok har jag inte satt fasta tider, för det beror ju på hur länge jag håller på. Jag har helt enkelt bestämt en ordning. Direkt efter frukost och tandborstning tränar jag pilates, och direkt efter pilatesen promenerar jag.
Utan rutiner hade jag alla valmöjligheter, jag kunde göra vad som helst när som helst. Vilket bara blev kaos i hjärnan och massor av hjärntrötthet.
Rutiner måste inte vara ett tråkigt, omöjligt krav
Kanske tänker du, som jag tänkte förut, att rutiner är det tråkigaste som finns, det är själsdödande och jag kan ändå inte få dem att fungera. Det tyckte jag också förut. Men nu, när jag har hittat ett sätt att få det att fungera, är jag frälst😉 Om jag bara kunde skulle jag sätta nästan allt i mitt liv på rutin.
Men du måste hitta de rutiner som funkar för dig, inte bara ta det andra säger är bra.
Att bara ha rutiner för rutinernas egen skull är värdelöst. Rutiner ska inte vara ett krav, något som du känner att du måste uppfylla eller som du måste kämpa med för att orka eller hinna med. Då är det bättre utan rutiner. Bra rutiner är till för din skull. De minskar stressen och hjärntröttheten och får dig att må bra.
Må bra-rutiner minskar stressen och ökar hjärnans trygghet
Att ha rutiner för det du mår bra av minskar inte bara beslutsbördan, det minskar också stressen för hjärnan. Med mina må-bra rutiner hade jag en tydlig process som jag kunde vila i. Jag visste att det fick mig att må bra, att det dämpade stressystemet och hjärnans beredskapsläge. Oavsett om jag mådde bra eller dåligt för dagen, om det gick framåt eller bakåt, kunde jag vila i att jag var på väg, och att jag gjorde saker som fick mig att må bra, för stunden eller på sikt.
Och bara att veta det, gjorde att hjärnan sänkte beredskapsläget och hjärntröttheten blev mindre. Det blev en positiv spiral.
Och de där dagarna när allt kändes bajs och omöjligt så gjorde jag rutinerna ändå. Och varje gång kändes det bättre efteråt. Mycket bättre.
Hur hittar man bra rutiner?
Jag började inte med att komma på rutiner att följa. Jag började med att upptäcka vad jag mådde bra av. Varje kväll skrev jag ner vad som hade fått mig att må bra och gett energi. Efter ett tag visade sig ett tydligt mönster
Pilates
Att komma ut i början på dagen
Regelbundna pauser
Tid för reflektion
Utifrån det började jag bygga upp mina rutiner. I början var de lite för ambitiösa. Jag satte till exempel målet 10 000 steg om dagen. 10 000 steg är en väldig massa steg om man är utbränd. Det är också väldigt svårt att få ihop utan orimligt mycket promenad om man bor i en by och har allt inom en kilometer.
Så jag frågade mig själv: vad är syftet med att gå 10 000 steg? Syftet var ju att jag skulle må bra, få komma ut och få dagsljus. Och det ligger inte i antal steg. Så jag ändrade det till att det bara skulle vara en promenad. De dagar jag hade energi kunde de vara jättelånga, de dagar jag inte hade energi blev de korta.
Det fanns ingen prestation i promenerandet. Det var att jag kom ut som var det viktiga, inte hur långt eller vilket tempo.
Mina rutiner för att undvika hjärntrötthet och utmattning
De rutiner jag skapade då har jag i stort sett kvar opåverkade nu när jag är frisk. Det här är inte en mall för vad man ska göra. Jag mår bra av pilates, att vara ute och att stanna upp och reflektera, så jag har planerat mina dagar efter det. Jag vill bara visa ett exempel på hur man kan jobba med rutiner. Fasta tider minskar beslutsbördan för hjärnan.
En dag ser ut så här:
07.00 jag går upp
Frukost (samma varje dag)
Pilates
Morgonpromenad
Nån gång mellan 9 och 10: Morgonpaus 15 min
12.00 Lunch (alltid gårdagens middagsrester)
Lunchpromenad
Paus med reflektion
Ca 15: Eftermiddagspaus
17.00 matlagning och middag enligt matsedel
21 nedvarvning och förberedelser för sänggående
Skriver friskdagbok
22 god natt
Det är okej att inte alltid följa rutinerna
Så klart kommer det dagar då mina rutiner rubbas. Och det är okej. Mina helger är jag ofta ute på fjället hela dagen, så då är det bara sömnen och kvällsreflektionen som är kvar av mina rutiner och jag mår bra ändå.
Rutinerna är satta för att jag mår bra av dem, inte för att det är viktigt med rutiner i sig. Jag måste inte följa dem slaviskt.
När jag åker på jobbresor och har mycket möten och affärsluncher är det också svårt att ha kvar alla rutiner. Men jag märker också att jag mår mycket sämre då, och jag behöver rejält med återhämtning när jag kommer hem igen.
Jag behöver få komma ut och promenera, släppa jobbet och reflektera på lunchen. Det är därför jag har rutinerna.
Nu är det din tur
Så, nu är det dags för papper och penna.
Skriv ner vilka beslut du behöver fatta varje dag eller varje vecka. För mig var det till exempel
När jag ska gå upp och gå och lägga mig
När jag ska äta
Vad jag ska äta
När jag ska promenera, träna pilates och skriva i min friskdagbok
När jag ska ta mina pauser
När jag ska handla, städa, tvätta och sånt.
Försök schemalägga aktiviteterna, eller göra en ordningsföljd. Och allt det här kanske du inte gör på en dag. Det är som sagt jobbigt att fatta alla de här besluten, men det är så mycket enklare att fatta dem en gång än på nytt varje dag.
Välj dina må bra-aktiviteter och fundera på var i din dag du vill få in de aktiviteterna. Om du inte vet vad du mår bra av, då är det dags att varje dag reflektera över vad som fått dig att må bra, så att du kan hitta dina rutiner framöver 😊
Prova en månad och berätta gärna för mig hur det går. Lycka till!
Comentários