top of page

Vad är hjärntrötthet?

Hjärntrötthet är en fysisk förändring i hjärnan som gör att det är svårare att utföra kognitivt arbete, att man blir fortare trött och att det tar längre tid att vila upp sig. Många upplever det som att man har feber i hjärnan eller huvudet fullt med bomull, en sorts huvudvärk inifrån och tanketröghet.

Hur känns hjärntrötthet?

Hjärntrötthet känns så klart olika för olika personer, men många upplever det som en extrem trötthet i huvudet som inte går att vila bort. Tänk dig när du har fokuserat riktigt ordentligt riktigt länge på något, kanske har du precis avslutat en lång presentation, en tenta eller kört upp. Efteråt är du helt slut i huvudet och behöver en stund för att komma tillbaka till här och nu och fungera igen.

För en hjärntrött person går det inte att komma tillbaka till här och nu. Man är konstant slut i huvudet. Förutom svårigheten att tänka upplever många också huvudvärk, yrsel och illamående. När den är som värst kan minnet försvinna, det är svårt att koncentrera sig, att följa med i samtal, att köra bil och laga mat. Kort sagt allt där du behöver tänka är svårt.

Jag hade alla symptom ovan, kom inte ihåg mina pin-koder och lösenord, stoppade smutsvätten i kylen och kylvarorna i skafferiet. Jag behövde också gå undan när jag träffade vänner för att det var för svårt att följa med i samtalet.

Vad beror hjärntrötthet på?

Hjärntrötthet beror på att hjärnan inte längre fungerar som den ska. Det är en fysisk förändring, och inte något inbillat. I vanliga fall har hjärnan olika delar som är specialiserade på att utföra vissa saker. När du ska göra något tar den specialiserade delen av hjärnan hand om det. Då går det snabbt och lätt och du behöver knappt tänka på vad du gör.

När du är hjärntrött skickar inte hjärnan längre signalerna till rätt ställe. Istället skickar den ut signalerna om vad som ska göras lite på måfå i hjärnan. Det blir som att du är nybörjare och ska lära dig igen. Det går långsamt, det är svårt och det tar massor av energi.

Dessutom fungerar inte hjärncellernas energiförsörjning som den ska. I vanliga fall pågår ett ständigt kretslopp i hjärnan där cellerna får energi, förbränner energi och gör ny energi av restprodukterna som uppstod i förbränningen. Vid hjärntrötthet fungerar inte kretsloppet, så istället för att göra ny energi av restprodukterna måste hjärnan vänta på ny energi utifrån. Även den processen kan ta lång tid. För en del kan det räcka att vila i 1-2 timmar för att hjärnan ska återgå till normalt, medan andra har det mer eller mindre konstant under månader eller år.

 

Ibland beror hjärntrötthet på att hjärnan har vant sig att vara hjärntrött, så kallad inlärd hjärntrötthet. Skadan har läkt, men det har blivit normaltillstånd för hjärnan att känna sig trött. Så var det för mig till slut. 

Hur lång tid det tar att bli frisk från hjärntrötthet?

Hur lång tid det tar att bli frisk beror på varför man har det, hur allvarlig den är och hur bra hjälp man får. Jag var själv väldigt, väldigt sjuk i ett år, men blev sedan helt frisk. Jag har hört om så många andra "hopplösa fall" som blivit friska, så ha hopp!

Hjärntrötthet är delvis som ett brutet ben, det är en fysisk skada och den skadan måste få läka ut. Du kan inte prestera dig frisk fortare, men genom att överanstränga sig eller påverkas av andra faktorer som depression eller jobbig livssituation kan det ta längre tid.

Om hjärntröttheten har pågått länge och blivit inlärd, behöver du lära om hjärnan, vilket också kan ta lite tid.

Hur blir man frisk från hjärntrötthet?

Vad som krävs för att bli frisk är högst individuellt, men det här var de metoder jag använde

  • vila

  • pacing

  • trygga kroppen

Vila

Precis som vi inte springer på ett brutet ben kan vi inte belasta hjärnan med problemlösning och andra kognitiva uppgifter. Hur mycket man måste avlasta beror på hur allvarligt det är och vad just din hjärna tycker är lätt respektive svårt. Men generellt handlar det om att inte utsätta hjärnan för intryck, alltså ljud och ljus, och att inte problemlösa eller ställa för mycket krav.

En del säger att man inte ska tänka, men hjärnan kommer alltid tänka, du kan inte bli tom i huvudet. Men att låta tankarna vandra eller att försöka komma ihåg vilka kryddor du ska ha i maten är två helt olika saker.


När det var som värst kunde jag knappt

  • titta på TV

  • lyssna på podd

  • köra bil

  • prata i telefon

  • träffa vänner

  • handla

  • åka kollektivtrafik

Vila innebär inte att du ska ligga på soffan och stirra in i väggen. Att få ordinationen vila skapar lätt en rädsla för vad man kan göra och inte göra. Så länge du mår bra av att göra något, gör det. Det som för den ena kan vara för jobbigt kan vara vila för den andra. Mår du bra av att läsa, promenera, lösa korsord, jobba i trädgården, laga mat – gör det.

Stress och hjärnan är komplexa saker. Det handlar inte bara om att låta bli att göra saker, ibland handlar det om hur man gör det. Läsa en roman som kravlös underhållning går bra, men läsa jobbmejl med krav på att agera går dåligt. Våga lita på att din kropp säger vad som funkar och inte funkar. Och våga göra det som känns bra, även om det av en del anses ansträngande.

Pacing

En mobil mår bäst av att laddas när du kommer till 20 %. Pacing innebär precis samma sak, att aldrig gå tom på energi, utan att ständigt hålla sig väl inom sina gränser. Det låter lätt, men är otroligt svårt. Vi människor har nämligen ingen praktisk procentmätare som säger när det är 20 % kvar, utan vi märker först när vi är helslut. Dessutom jämför vi oss ofta med vårt friska jag och med normer, vilket inte alls är den nivån vi klarar som sjuka.

Trygga kroppen

Vid inlärd hjärntrötthet har hjärntrötthet blivit ett normaltillstånd, eller en varningsflagg. Hjärnan kan trycka på knappen för hjärntrötthet inte bara när du överansträngt dig, utan också när du är orolig, rädd, stressad eller känner andra negativa känslor.

Om du ser ett tydligt samband mellan din hjärntrötthet och när du känner dig rädd, stressad, ledsen eller orolig kan det här vara intressant för dig. Då behöver du få din hjärna att förstå att du och din kropp är trygg och att den inte behöver flagga.

Ibland trycker hjärnan på knappen för hjärntrötthet bara av gammal vana. Då mår du dåligt fastän du inte överansträngt dig på något sätt.

För att läka hjärnan behöver du dels få hjärnan att sluta vara hjärntrött av gammal vana, dels sluta varna hela tiden. Då behöver du minska det i ditt liv som får dig att känna dig orolig, rädd eller stressad. Du behöver också lära om hjärnan, få den att känna sig trygg.

För mig var detta det viktigaste. Jag blev hjärntröttare och hjärntröttare ju längre jag var sjuk och ju mer jag begränsade mig. Trots pacing och vila. Men när jag började jobba med att trygga kroppen vände det. Å andra sidan hade jag vilat länge när jag började jobba med trygga kroppen, så hjärnan hade haft tid att läka.

 

Källor

När hjärnan inte orkar: om hjärntrötthet av Birgitta Johansson, fil dr och specialist i neuropsykologi och Lars Rönnbäck är professor och överläkare i neurologi.

Blogginlägg om hjärntrötthet

bottom of page